söndag 24 januari 2010

Miller på Millesgården

Lee Miller var en tuff böna. Eftersom hon var snygg som få så blev hon fotomodell i toppklass, vilket hon dock snabbt tröttnade på och blev själv en jäkligt vass fotograf istället. Hon ägnade sig åt både mode-, porträtt- och konstfoto och blev dessutom krigskorrespondent under andra världskriget. Och när hon inte fotograferade så hängde hon med Man Ray, Picasso, Dali och andra kul typer.

Millesgården finns just nu en utställning med Lee Millers bilder som är en av de bästa jag sett på länge. Bilderna från krigsslutets Dachau grep tag ordentligt, och det är märkligt hur en bild kan vara både vacker och obeskrivligt hemsk på samma gång.

Här finns också förevigat när Lee fick tillfälle att använda Adolf Hitlers badkar, allt medan Adolf själv befann sig i bunkern och förberedde sig för att så att säga stänga kontoret för gott.

Utställningen pågår t o m 14 februari - passa på att gå dit!



Besöket på Millesgården avslutades med en historisk händelse: jag orkade inte äta upp min chokladtårta utan blev tvungen att lämna.

Foto: Alf S

9 kommentarer:

  1. Jäklar, det var minsann en helt magisk fotoutställning.

    SvaraRadera
  2. Håller helt med om fotoutställningen! Men jag är lite i chock att du inte orkade äta upp chokladtårtan. är allt som det ska verkligen?

    SvaraRadera
  3. Vinterkräksjuk??
    /Sabine

    SvaraRadera
  4. Sabine: Nej tack och lov! Brrr...

    Hanna: Jamen man undrar ju, det är första gången det händer! Men tänk dig storleken på den där chokladtårtan på Hermans. Fast dubbelt så kompakt. Som typ 5 chokladkakor på varandra, sammanfogade med lite bröd emellan.

    SvaraRadera
  5. Oj, jag trodde inte det fanns större och mäktigare chokladtårtor än dom på Hermans. Hur gick det för Alf? Åt han upp sin?

    SvaraRadera
  6. Alf var på väg att krokna han också, men lyckades till slut rensa tallriken. Tror det var med hjälp av ren viljestyrka.

    SvaraRadera
  7. Ja, som sagt så var jag lätt illamående efteråt. All choklad är inte av godo alltid och hela tiden, varje tid på dygnet, varje dag hela året, i alla stunder som är och har varit.

    SvaraRadera
  8. Låter som om jag måste göra ett besök på Millesgården. Både se utställningen samt att testa denna mytomspunna chokladtårta.

    SvaraRadera
  9. Ja det måste du göra! Rapportera hur det gick för dig med chokladtårtan sen. :)

    SvaraRadera