lördag 16 januari 2010

Bland stjärnor och sjötroll

I torsdags var jag, Alf, Hampus och Svante på Observatoriemuseet för att titta på stjärnor. Just stjärnorna blev det tyvärr ingenting med, för molnen var i vägen. Den här gången fick vi nöja oss med att kika på Stadshuset (fn prydd med en stor PEAB-skylt), som dessutom presenterades uppochned i teleskopet. Men det fanns en massa annat kul och intressant att titta på, och i en väldigt fin byggnad dessutom.

Men nu till det näst viktigaste (efter stjärnorna alltså). På 1700-talet var sk naturaliesamlingar jävligt hett, ni vet såna här ganska läbbiga samlingar med hela eller delar av (döda) djur och människor inlagda i sprit eller presenterade på andra mer eller mindre smakfulla sätt. Jag hade innan besöket läst att Observatoriet hade just en sådan naturaliesamling, och särskilt stolt var man över att kunna uppvisa en balsamerad tumme från ett sjötroll. Japp, ett sjötroll.

En dag, alltså då på 1700-talet, klev en fiskargubbe in på Kungliga Vetenskapsakademin och berättade att han hade blivit attackerad av ett sjötroll när han var ute i sin båt. En våldsam kamp hade uppstått mellan fiskargubben och sjötrollet, men som slutade lyckligt i och med att fiskargubben klarade sig med både livhanken och sjötrollets tumme i behåll. "Å fan!" sa Kungliga Vetenskapsakademin, som köpte storyn och glatt tog emot tummen och införlivade den i sina samlingar. Och som alltså nu finns att beskåda på Observatoriet.

Har du en stund över och befinner dig i trakterna av Odenplan en tisdag- eller torsdagskväll, vet du alltså nu
vart du ska gå.

5 kommentarer:

  1. 1. Det är väldigt väldigt roligt att du också har en blogg nu!

    2. Sjötrollets tumme. Jag kan inte förstå hur vi kunde glömma att prata om det igår.

    SvaraRadera
  2. Stod det verkligen Peab på skylten? Var det inte baeP?

    SvaraRadera
  3. Kul! Det här ska jag följa! // HC

    SvaraRadera
  4. Hanna: 2 - fullständigt obegripligt! Men vi hade väl 100% fokus på choklad-Ballerinorna.

    Alf: baeP - Satans byggnadsfirma?

    SvaraRadera