måndag 14 mars 2011

Rom - 3

En av Rom-resans höjdpunkter var besök i EUR - Esposizione Universale di Roma. Stadsdelen projekterades för världsutställningen 1942 och var Mussolinis försök att i arkitekturen visa sin regims ideal och idéer om Roms storhet, och inte minst fira 20 år med fascismen. Någon världsutställning blev det dock inte eftersom kriget kom emellan. Byggnationen återupptogs dock i början av 50-talet.

Det ösregande minst sagt den här dagen, så mitt resesällskap parkerades på ett café medans jag sprang runt med kameran i hällregnet.






4 kommentarer:

  1. Colosseo Quadrato! Som en muterad spansk taverna med tusen stirrande ögon! Bygget ser ju direkt olycksbådande ut, vilket förstås är storartat bara det! Man blir ju väldigt lockad av att slå upp en exakt kopia i mexitegel i någon välartad villaförort, och sedan bevittna de psykologiska effekterna hos den kringboende befolkningen! Avund? Vrede? Förvirring? Skräck? Ja, ja, ja och gode gud, ja. Typsiskt italienare, dock, att rota fram några krimskrams-statyer från glasskåpet i mormors finrum och ställa på bottenplanet. Där har ni hela anledningen till varför Nazityskland aldrig tog de italienska fascisterna riktigt på allvar. Med all rätt, som det skulle visa sig.

    SvaraRadera
  2. Överhuvudtaget måste det varit väldigt spännande att se hela området (fastän "Palazzo dei Congressi" mest ser ut som om ett krematorium fått barn med ett förortsbibliotek) och som icke-resande tackar jag för att du och kameran trotsade regnet!

    SvaraRadera
  3. Bäste J! Jag visste väl att du skulle gilla (eller vad man ska kalla det) det här, och komma med insiktsfulla kommentarer. Det hade varit otroligt kul att ha med dig live på plats för referat och analyser i realtid.

    SvaraRadera
  4. Äh, jag är inget vidare i realtid.

    SvaraRadera